A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуківська громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Як вберегтися від шахрайства в інтернеті: практичні поради

Дата: 06.01.2023 08:39
Кількість переглядів: 142

Сьогодні в інтернеті існують тисячі схем, за допомогою яких шахраї виманюють у людей гроші. Від “листів щастя” з африканськими спадками і до викупу товарів за завищеними цінами, які пропонують особам літнього віку. На жаль, поліція не встигає відслідковувати всіх таких шахраїв вчасно.

Насправді, щоб не потрапити “на вудочку” – достатньо зберігати критичне мислення. Не переводити гроші незнайомцям, вимагати документи у незрозумілих ситуаціях, остерігатися продавців, які пропонують товари за дуже низькою ціною, але з частковою або повною передоплатою.

Нижче зібрані прості правила, які допоможуть обійти найпопулярніші схеми онлайн шахрайства.

Захист особистих даних

Перший крок для захисту від шахраїв – не повідомляти їм добровільно свою особисту та фінансову інформацію.

Не вказуйте в інтернеті у відкритому доступі ПІБ, місце проживання, дату народження, номер телефону. Навіть якщо цю інформацію запитує якийсь сервіс, який не буде публікувати її відкрито – подумайте двічі, чи дійсно треба її надавати.

Не говоріть нікому номер картки, строк її дії та CVV код. Навіть співробітники банків не мають права запитувати у користувачів ці дані. 

Для фінансових засобів – онлайн-банкінгу, інтернет-гаманців тощо – краще завести окремий номер мобільного та адресу email. І ніде в інтернеті більше їх не використовувати взагалі.

Не переходьте за підозрілими посиланнями. Особливо якщо вам надають їх у особистому листуванні маловідомі люди. Часто за такими посиланнями знаходяться фішингові сайти – які крадуть вашу фінансову інформацію для подальшого шахрайства. 

Не беріть участь у підозрілих акціях, для реєстрації в яких треба внести забагато особистих даних чи відправити якісь гроші. Особливо якщо вам пропонують занадто цінні подарунки.

Не варто вірити всім повідомленням, зокрема, «Ваш родич потрапив в аварію. Необхідні гроші». Зазвичай гроші потрібно платити терміново та в нічну пору доби, оскільки нібито це питання життя і смерті. Отримавши таке повідомлення, насамперед варто зв’язатись із людиною стосовно якої ви отримали повідомлення, або дізнатись про описану ситуацію з інших джерел.

 

 

Прокурор Чемеровецького відділу

Кам’янець-Подільської

окружної прокуратури                                                     Андрій САДОВСЬКИЙ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь