A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуківська громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Запроваджено кримінальну відповідальність

Дата: 14.03.2022 09:24
Кількість переглядів: 1336

Запроваджено кримінальну відповідальність

за співпрацю з ворогом та «прославляння» збройної агресії Російської Федерації проти України

 

 

В ніч на 24 лютого, російські війська з кількох напрямків здійснили вторгнення на територію України. Це відбулося після того, як глава РФ            В. Путін оголосив війну нашій державі.

В умовах воєнного стану, 3 березня 2022 року Верховна Рада України провела пленарне засідання, під час якого ухвалила низку законів, в тому числі, що стосуються колабораційної діяльності та інформаційної безпеки.

Змінами доповнено Кримінальний кодекс України та визначено як окрему форму державної зради - колабораційну діяльність.

Як відомоколаборанти – це особи, які свідомо співпрацюють із окупаційною цивільною чи військовою “владою” на шкоду своїй державі.

Законами встановлено кримінальну відповідальність за: 

  • співпрацю з державою-агресором, її окупаційною адміністрацією та її збройними формуваннями;

  • добровільне зайняття громадянином України посади у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора;

  • участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території, або публічні заклики до їх проведення;

  • здійснення пропаганди та впровадження освітніх стандартів держави-агресора у навчальних закладах;

  • передача матеріальних ресурсів незаконним збройним чи воєнізованим формуванням;

  • організація та проведення заходів політичного характеру та/або здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором.

Зазначені дії караються позбавленням волі строком від 3 до 12 років із конфіскацією майна, забороною обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на 15 років тощо.

Вчинення колаборантами дій або прийняття рішень, що призвели до загибелі людей або настання інших тяжких наслідків, – карається позбавленням волі на строк 15 років або найсуворішою мірою покарання в Україні - довічним позбавленням волі.

Наголошуємо, що публічним вважається поширення закликів або висловлення заперечення до невизначеного кола осіб, зокрема у мережі Інтернет або за допомогою засобів масової інформації.

Окрім того, Верховна Рада України ухвалила зміни до законодавства якими передбачено обмеження доступу до виконання окремих функцій, пов’язаних із здійсненням виборів усіх рівнів, а також доступу до військової служби та допуску до державної таємниці для осіб, які співпрацювали з державою агресором, її окупаційною адміністрацією та/або її збройними чи воєнізованими формуваннями.

Крім того, законом встановлено додаткові правові підстави для ліквідації політичних партій, громадських, благодійних чи релігійних організацій, професійних спілок та громадських формувань з охорони громадського порядку та державного кордону, уповноважені особи яких здійснювали таку співпрацю.

Щодо інформаційної фронтуВерховна Рада запровадила кримінальну відповідальність за виготовлення матеріалів, в яких виправдовується російська агресія.

Так, до Кримінального кодексу України додано окрему статтю «Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників». Глорифікація (від англ. glory - слава) – прославляння чого небудь.

Виробництво і поширення матеріалів, у яких виправдовується окупація чи агресія, буде каратися обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої.

Покарання за будь-що з цього, вчинене службовою особою, або вчинене повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації встановлено у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років з конфіскацією майна або без такої.

Ухвалені Закони 04.03.2022  направлено на підпис Президенту.

 

Звертаємо увагу громадян - у разі виявлення таких фактів необхідно невідкладно звертатись до правоохоронних органів!

Бережіть себе та Україну! Слава Україні!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь