A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуківська громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

«Чемеровецьке бюро правової допомоги» інформує:

Дата: 19.05.2021 12:55
Кількість переглядів: 1215

Хто, як і чому може отримати опікунство над літньою людиною.

До відділу «Чемеровецьке бюро правової допомоги» зателефонувала жінка, для отримання роз’яснення, щодо встановлення опікунства над рідною тіткою. Під час розмови жінка розповіла, що її тітка в силу віку і певних проблем зі здоров'ям потребує додаткової турботи і догляду, оскільки є людиною похилого віку. З метою забезпечення належного догляду у відповідних побутових умовах і можливих моментах медицини, бажає оформити опікунство.

Хто може тримати опікунство над літньою людиною? 

Відповідно ст. 63 Цивільного Кодексу України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов’язки опікуна чи піклувальника.

У відповідності наказу № 34/166/131/88  від 26.05.1999 року «Про затвердження Правил опіки та піклування» пункту 2 підпункту 2.2. опіка  (піклування) встановлюється за місцем проживання  особи,  яка  підлягає опіці (піклуванню), або за місцем проживання  опікуна (піклувальника).

Отже, щоб оформити опікунство потрібно першочергово звернутися до органу опіки та піклування за місцем реєстрації. Права та обов'язки органів, на які покладено здійснення опіки та піклування, щодо забезпечення прав та інтересів фізичних осіб, які потребують опіки та піклування, встановлюються законом та іншими нормативно-правовими актами.

Правилами про опіку і піклування визначено перелік документів, за наявності яких органи опіки і піклування призначають опікуна:

  • заява потенційного опікуна;

  • копії  документів, що посвідчують особу;

  • копія свідоцтва про  смерть  батьків  або  попередніх опікунів (за наявності).  Якщо  опіка  призначається  над  повнолітньою особою, - рішення суду про визнання даної особи недієздатною (за наявності);

  • акт обстеження житлово-побутових умов;

  • довідки про стан здоров'я особи, що потребує опіки (якщо вона раніше проживала окремо), та майбутнього опікуна (піклувальника);

  • довідка про місце проживання майбутнього опікуна і його заява про прийняття на себе обов'язків про опіку;

  • акт перевірки  умов життя майбутнього опікуна та висновок від органів опіки та  піклування  за  місцем  проживання  опікуна  про можливість виконувати опікунські обов'язки;

  • довідка лікувальної  установи   про   відсутність   в   сім'ї майбутнього опікуна (піклувальника) захворювань,  що перешкоджають влаштуванню до нього особи, що потребує опіки;

Рішення  про  встановлення  опіки  (піклування)  повинно бути  прийняте   не  пізніше  як  у  місячний  термін  з  моменту,  коли  відповідному органові опіки та піклування стане відомо про потребу  встановлення опіки чи піклування. Після отримання позитивного Рішення органу опіки та піклування потенційному опікунові потрібно звернутися до суду за місцем реєстрації із заявою про встановлення опіки і призначення опікуна.

Відповідно статті 16 Цивільного Кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого немайнового або майнового права та інтересу, отже Ви маєте право звернутися за кваліфікованою допомогою адвоката чи юриста за кошти держави для здійснення захисту своїх прав та інтересів у судді звернувшись до відділу «Чемеровецьке бюро правової допомоги», що знаходиться за адресою вул. Центральна, 28 смт. Чемерівці, контактний телефон (038 59) 2-01-27.

 

 

 

Начальник відділу

«Чемеровецьке бюро

правової допомоги»

Помазова Катерина Володимирівна


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь